Staatssecretaris van Financiën Wiebes heeft een aantal oplossingsrichtingen aangedragen voor pensioen in eigen beheer. Achtergrond hiervan is het verschil tussen de fiscale en commerciële waardering van pensioen in eigen beheer dat met name tot uiting komt bij dividenduitkeringen, waardeoverdracht en echtscheiding. Voor het zomerreces wil de staatssecretaris nu met een definitieve keuze komen.
Tussenstand
De grote lijnen voor de toekomstige regelgeving worden duidelijker. Tijdens het overleg met de vaste commissie voor Financiën en de staatssecretaris van Financiën van 23 maart jl. bleek dat de meerderheid van de partijen achter een afkoopregeling staan gecombineerd met omzetting van het pensioenkapitaal in een spaarmogelijkheid in eigen beheer. Hoewel de staatssecretaris aangaf binnen enkele weken met een brief te komen waarin hieraan een nadere invulling wordt gegeven is dat nog steeds niet gebeurd. Hij heeft nu aangegeven voor het zomerreces met een definitieve keuze te willen komen. Ook staat het pensioen op de lijst van verwachte wetsvoorstellen en verdragen. De minister van Financiën geeft daarop aan dat naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar een wetsvoorstel alternatieve vormgeving pensioen in eigen beheer aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden.
Oplossingsrichtingen pensioen in eigen beheer
De oplossingsrichtingen die de staatssecretaris tot nu toe heeft genoemd zijn:
- De fiscale waardering van de pensioenverplichting gaat plaats vinden op commerciële grondslagen.
- De fiscale pensioenverplichting vormt het uitgangspunt voor de herrekening van de pensioenaanspraken (afstempelen).
- introductie van een pensioenreserve in eigen beheer, de oudedagsbestemmingsreserve (OBR); ten laste van de winst kan een reserve worden gevormd vergelijkbaar met de oudedagsreserve in de inkomstenbelasting. Er ontstaan geen pensioenaanspraken. Als onder andere de AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt valt de reserve vrij ten gunste van de winst. Belastingheffing kan worden voorkomen door voor het bedrag van de reserve een lijfrente aan te kopen. Bij echtscheiding heeft de partner geen recht op deze reserve, het is geen pensioen.
- introductie van het oudedagssparen in eigen beheer (OSEB). Dit is een soort beschikbare premie regeling in eigen beheer met een vast oprentingspercentage. Elk jaar kan een nog vast te stellen percentage van het loon op deze manier worden gespaard.
- afschaffing van alle fiscale faciliteiten voor de oude dag in eigen beheer.
Deze oplossingen gelden voor de toekomst. Voor bestaande pensioenen in eigen beheer zal ook een regeling moeten komen. Blijft de oude regeling daarvoor gelden of komt er overgangsrecht en kunnen deze pensioenen worden omgezet naar een nieuwe regeling?
Voorkeur staatssecretaris toekomst pensioen in eigen beheer
Variant 1 zou budgettair niet haalbaar zijn, variant 2 is een incidentele aanpassing met grote juridische bezwaren en maakt de regeling bovendien voor de langere termijn niet eenvoudiger, variant 3 kent risico’s en nadelen, variant 4 zou meer knelpunten oplossen en minder nieuwe problemen opleveren, aldus de staatssecretaris.
Eind 2015 gaf de Staatssecretaris aan de voorkeur te geven aan variant 5, algehele afschaffing van pensioen in eigen beheer mogelijk, gecombineerd met een eenmalige afkoopmogelijkheid. Hij heeft de besluitvorming overgelaten aan de Tweede Kamer. De vaste commissie voor Financiën heeft zich inmiddels achter dit voorstel geschaard. Voor de zomer 2016 wil de staatssecretaris met een wetsvoorstel komen die ter consultatie zal worden voorgelegd. Daarna zal dan nog een definitief wetsvoorstel moeten komen die de parlementaire behandeling door moet. Per 1 januari 2017 zou het wetsvoorstel dan in moeten gaan.
Er is dus nog steeds geen zekerheid over de toekomst van het pensioen in eigen beheer maar de contouren wordt wel steeds zichtbaarder. Wordt verder vervolgd.
Wij houden u op de hoogte!
Meer informatie
Uitstelbrief pensioen in eigen beheer (31 mei 2016)
Lijst met nog te verwachten wetsvoorstellen (12 mei 2016)
Verslag van schriftelijk overleg vaste commissie Financën (23 maart 2016)
Kamerbrief schriftelijk overleg pensioen in eigen beheer (15 maart 2016)
Verslag van schriftelijk overleg vaste commissie Financiën (21 januari 2016)
RB reactie op Kamerbrief (20 januari 2016)
NOB Commentaar op Kamerbrief (18 januari 2016)
Kamerbrief (17 december 2015)
Overleg vaste commissie Financiën (24 september 2015)
NOB Commentaar op Kamerbrief (10 september 2015)
Brief Wiebes (1 juli 2015)
Reactie RB op 'Maatregelen pensioen in eigen beheer' (3 juli 2014)
Interim-rapport Werkgroep Ondernemerspensioen
Beantwoording kamervragen over pensioen in eigen beheer (2 juni 2014)
Visie SRA pensioen in eigen beheer (14 januari 2014)
RB voorstel voor eenvoudiger pensioen in eigen beheer (12 december 2013)
Brief Weekers (6 december 2013)
Terug naar pensioen DGA
Terug naar advies
Wat betekenen deze plannen voor mij?
Meer weten over de gevolgen voor uw eigen pensioen of dat van uw cliënten.
Afspraak maken