Per 1 januari 2014 is de fiscale wetgeving gewijzigd. De belangrijkste wijziging is dat de pensioenrichtleeftijd per 1 januari van 65 jaar naar 67 jaar is gegaan. Ook zijn de maximale opbouwpercentages per deze datum verlaagd. Recent is het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen en het Belastingplan 2014 aangenomen waarin nieuwe wijzigingen zijn opgenomen die per 1 januari 2015 in zullen gaan.
Wijziging pensioenovereenkomst vóór 1 januari 2015!
Bouwt u nog pensioen op? Dan zal uw pensioenovereenkomst naar alle waarschijnlijkheid dit jaar een nieuwe aanpassing moeten ondergaan. In het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen en het Belastingplan 2014 is bepaald dat de fiscaal maximale pensioenopbouw voor middelloonregelingen verder wordt verlaagd van 2,15% van de pensioengrondslag in 2014 naar 1,875% in 2015. Voor eindloonregelingen wordt het opbouwpercentage verlaagd van 1,9% in 2014 naar 1,657% in 2015. Heeft u een andere pensioenleeftijd dan 67 jaar dan gelden weer andere percentages. De maximumopbouwpercentages voor partner- en wezenpensioen worden dienovereenkomstig verlaagd. Daarnaast wordt het maximale pensioengevend loon beperkt tot € 100.000. Voor inkomens boven € 100.000 is het vanaf 1 januari 2015 niet langer mogelijk om fiscaal gefacilieerd pensioen op te bouwen. Wel wordt een nettolijfrentefaciliteit geïntroduceerd.
Voor meer informatie over de wijzigingen in de fiscale pensioenwetgeving per 1 januari 2015 klik hier.
Zorg dat uw pensioenovereenkomst ook vanaf 1 januari 2015 blijft voldoen aan de wetgeving. Een bovenmatige toezegging heeft vergaande fiscale consequenties! Meer weten over de noodzakelijke aanpassingen klik hier.
Verborgen risico's in de pensioenovereenkomst
Nagenoeg alle dga's met pensioen in eigen beheer hebben fiscaal maximale aanspraken op basis van een eind- of middelloonregeling. Hierin schuilen (verborgen) risico's. Zo krijgt uw partner bij een echtscheiding vaak recht op een waarde die veel meer bedraagt dan de helft van de fiscale voorziening. Ook lopen door de lage rente de verschillen tussen de fiscale balanswaarde en de waarde in het economisch verkeer voor de aanspraken steeds verder uit elkaar. Het grote verschil tussen de fiscale en de werkelijke waarde van de aanspraak, in combinatie met tegenvallende resultaten op het pensioenkapitaal zorgt vaak voor onderdekking; het risico dat er onvoldoende buffer is om op de korte of lange termijn aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. Deze risico's kunnen op pensioendatum gaan spelen, maar ook al eerder bij bijvoorbeeld een dividenduitdeling, bedrijfsbeëindiging, echtscheiding of overlijden. Wijzingen in uw persoonlijke situatie kunnen er eveneens voor zorgen dat de pensioentoezegging niet meer aansluit bij uw wensen. Nu stilstaan bij mogelijke oplossingen voorkomt dat u later voor ongewenste verrassingen komt te staan.
Past de inhoud van uw pensioenovereenkomst wel bij u?
Door de voorgestelde wijzigingen en de (verborgen) risico's in de pensioenovereenkomst is het dan ook van belang dat nu een analyse wordt gemaakt van de pensioenregeling en de persoonlijke situatie en dat keuzes worden gemaakt. Wilt u doorgaan met pensioen in eigen beheer? Zo ja, op welke wijze dan? Het eenvoudig opstellen van een aanvulling op of een nieuwe pensioenbrief is niet verstandig, laat u goed adviseren en neem er de tijd voor.
Bolink Pensioen & Advies kan helpen de inhoud en gevolgen van uw pensioenovereenkomst helder te krijgen. Wij bieden daarvoor de volgende stappen:
- Contact en beoordeling van het dossier en de pensioentoezegging
- Algehele scan van de pensioentoezegging
- Uitwerking van de gevolgen die voortvloeien uit het pensioenakkoord
- Adviesgesprek waarin de uitkomsten van de scan worden toegelicht en mogelijke aanpassingen worden besproken
- Indien noodzakelijk formele vastlegging van de keuzes in notulen van de aandeelhoudersvergadering en in een nieuwe pensioenovereenkomst of een aanvulling op de huidige pensioenovereenkomst.
Terug
Mijn pensioenovereenkomst en 2015!
Meer weten over de noodzakelijke aanpassingen per 2015?
Lees hier verder