Actueel
28-1-2020: Aangifte inkomstenbelasting 2019
Het is weer (bijna) tijd voor de belastingaangifte 2019. Hulp nodig?
14-3-2017: Eerste Kamer neemt wetsvoorstel Uitfasering pensioen in eigen beheer aan!
De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen aangenomen. Dit betekent normaliter dat per 1 april 2017 geen fiscaal gefacilieerde pensioenopbouw in eigen beheer meer mogelijk is. Voor bestaande pensioenregelingen kan de uitfasering nu echt beginnen!!
24-1-2017: Novelle Wetsvoorstel Uitfasering Pensioen in eigen beheer ingediend.
Op 23 januari 2017 is de novelle op het wetsvoorstel Uitfasering Pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen gepubliceerd die staatssecretaris Wiebes heeft ingediend. Voor zover er een lek in het wetsvoorstel zat wordt deze nu gedicht. Eerst mogelijke ingangsdatum 1 april 2017.
21-12-2016: Uitfasering pensioen in eigen beheer uitgesteld!!
De Eerste Kamer zou op 20 decemer 2016 stemmen over het wetsvoorstel voor het uitfaseren van pensioen in eigen beheer. Deze stemming is uitgesteld. Dit jaar zal er daarom niet meer over het wetsvoorstel worden gestemd. Gevolg is dat er begin januari 2017 nog geen dossier kan worden afgewikkeld. Gewacht moet worden tot dat het wetsvoorstel is aangenomen.
16-11-2016: Termijn voor noodzakelijke aanpassingen pensioen in eigen beheer verlengd tot 1 april 2017!
DGA's krijgen tot 1 april 2017 de tijd om de noodzakelijke aanpassingen in het pensioen in eigen beheer door te voeren. Dit staat in de nota van wijziging bij het Wetsvoorstel uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen van 10 november 2016.
10-11-2016: Detals informatieverplichting bekend
De concept-tekst van de Algemene maatregel van Bestuur is bekend geworden. Hierin is opgenomen welke informatie de directeur-grootaandeelhouder aan de Belastingdienst moet verstrekken voor de fiscaal gefacilieerde beëindiging van het pensioen in eigen beheer.
14-10-2014: Pensioen in eigen beheer afgeschaft! Wat nu?
Het wetsvoorstel waarbij het pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft is op Prinsjesdag ingediend. De directeur grootaandeelhouder met pensioen in eigen beheer moet keuzes maken en heeft daarbij een aantal termijnen te halen!!
Einde pensioen in eigen beheer?
Het kabinet gaat een wetsvoorstel indienen waarin het pensioen in eigen beheer wordt afgeschaft. Voor bestaande pensioenregelingen kan dan gekozen worden voor afkoop, omzetting in een spaarvariant of premievrije voortzetting.
Toekomst pensioen in eigen beheer
Ook in de politiek is er inmiddels al geruime tijd aandacht voor de knelpunten bij pensioen in eigen beheer. Deze problemen vinden hun oorzaak met name in het verschil tussen de fiscale en commerciële regels voor de waardering van pensioen in eigen beheer. Inmiddels heeft de staatssecretaris van Financiën een derde richtinggevende brief geschreven. Een concrete oplossing is er (nog) niet.
Pensioenvoorziening in de jaarrekening; RJ-uiting 2014-4
Voor boekjaren die zijn aangevangen na 1 januari 2014 geldt dat de pensioenverplichting in de jaarrekening in beginsel moet worden gewaardeerd op basis van 'beste schatting'. Deze waardering is niet gelijk aan de fiscale waarde van de pensioenverplichting.
Dividendtoets
Dividend uitkeren kan niet zo maar. Voor het jaarrekeningen recht gelden specifieke toetsen. En ook verbindt de Belastingdienst gevolgen te ruime dividenduitkeringen als dit er voor zorgt dat de pensioenverplichting aan de dga niet volledig kan worden nagekomen.
Aanpassen pensioenovereenkomst voor 1-1-2015
Per 1 januari 2015 wordt de wetgeving rond het pensioen in eigen beheer (weer) aangepast. Zorg dat uw pensioenregeling ook in 2015 blijft binnen het wettelijk kader! De gevolgen van het niet of niet op tijd voldoen aan de gewijzigde wetgeving kunnen groot zijn.
Meer weten?
U kunt direct een afspraak maken om verder te praten of deze of andere vraagstukken.
Afspraak maken